A bicikli hátsó lámpa messziről észrevehető

A biztonságos közlekedés része

Ne induljon el úgy soha kerékpározni, hogy nem győződött meg a lámpák megfelelő működéséről! Sokan figyelmen hagyják, hogy világít-e a bicikli hátsó lámpa, de ha megtörténik a baj, akkor már késő. Sajnos, a hátulról érkező autós túl későn fogja észrevenni az előtte haladó kerékpárost, és bekövetkezhet a tragédia. Nem egy nagy befektetés, ráadásul már számos olyan modell van, amely nem csúfítja a kerékpár kinézetét, bár ahhoz képest, hogy mitől óv meg minket, ez egy elhanyagolható szempont.

A bicikli hátsó lámpa esetében lehet dinamós változatot is kapni, de a modernebb lámpák már elemeket használnak, és előfordulnak akkus modellek is. Egy minőségi elemes bicikli hátsó lámpa már nagy távolságból észrevehető, ráadásul nem kell minden út után elemet cserélni benne, hiszen sokáig fogja bírni a folyamatos használatot, akár hosszabb túrázások során is. A vibráló piros fényének köszönhetően, még könnyebb már messziről kiszúrnia az autósnak az előtte haladó kerékpárost.

Ha nem vagyunk gramm-mániások, akkor a kerékpár lámpa dinamós változatát is választhatjuk, amely inkább a klasszikus trekking kerékpárok esetében lehet jó választás. Ezeknél a modelleknél nem számít oly mértékben a teljesítmény, mint, mondjuk, egy XC vagy egy verseny kerékpár esetében, ahol gyakran megköveteli a domborzat a mászást. Ezt a kerékpár lámpa dinamós változata jelentősen megnehezíti a súrlódása és a súlya miatt.

Bár önmagában nem tűnhet nehéznek, de egy tapasztalt bringás tudja, hogy mit jelent lefaragni minden alkatrészből néhány grammot. A kerékpár lámpa dinamós modellje felszerelhető előre és hátra is. Menet közben nem kell attól tartanunk, hogy lemerül, mert a kerék forgásának köszönhetően, a dinamó folyamatosan generálni fogja a szükséges feszültséget. Hogyha nem áll szándékunkban mindenáron a gyors és könnyed haladás, továbbá nem zavar minket a kerékpár lámpa dinamós változatából fakadó zaj, akkor ez remek választás lehet, ami felül fogja múlni a várakozásainkat a termékkel kapcsolatban. Ha közlekedésről van szó, akkor a biztonság a legfontosabb. A lámpák használatával hozzájárulunk ehhez.