A klímaszerelés díja jobban megéri, mint egy új klíma

Szakszerű klímaszerelés

A mai fogyasztói társadalomban, ha valami elromlik, azt már sokszor meg sem próbálják javítani, inkább beszerzésre kerül egy új eszköz. De nem mindig ilyen könnyű a helyzet. Időt és pénzt spórolhat, ha klímaszerelést választ új klíma helyett. Hiszen hazánkban az átlagfizetések még korántsem olyan jók, hogy mindenki kénye kedve szerint vásárolgasson új LED tévét, okostelefont, laptopot vagy klímát, hogyha az elromlik.

Sok esetben ezeket az eszközöket és berendezéseket jobb inkább megjavíttatni. Egyértelmű, hogy mennyivel gazdaságosabb, de ennek vannak más előnyei is. A leginkább elterjedt modellek azok, a mindenki által ismert split, vagyis osztott rendszerrel rendelkező modellek. Egy külső és egy belső egység alkotja ezt a rendszert, ami vezetékekkel van összekötve. Akinél már szereltek be klímát, az tudja, hogy milyen fúrással és kosszal jár az egész, még akkor is, hogyha a szerelő csapat gondosan odafigyel arra, hogy minél kevesebb törmelék keletkezzen.

Rengeteg helyen nem kivitelezhető, hogy a beltéri és kültéri egység ugyanannak a falnak a külső és belső részén helyezkedjen el. Ez lenne az optimális megoldás. Viszont sok lakásban több falat is át kell lyukasztani ahhoz, hogy a rézcső elérjen a megfelelő helyre, ami nem más, mint a klíma belső egysége.

Ebből következik, hogy egy komplett rendszert kicserélni nem valami kényelmes megoldás, hiszen ehhez is szerelőcsapatot kell hívni, akik szétkapják a régit és telepítik az új rendszert. Időigényes és költséges ez az út, ami csak abban az esetben ajánlott, hogyha a régi klíma már menthetetlen és a vezetékek is teljesen elavultak. Új rendszerhez, új tartozékok és kiegészítők kellenek. Ha még javítható az amúgy addig jól működő klíma, akkor mindenképp a szerelést kell választani, ami az előbbi helyzetnél sokkal célravezető és kevésbé időigényes megoldás. A legtöbb esetben az egyszerű feltöltés megoldja a problémát. Ugyanis, ha kifogy a freon a berendezés nem tud hűteni. Viszont ezt rendkívül egyszerű orvosolni, ezért ez egy szakembernek meg sem kottyan, hiszen rutinnak számító feladat.