Az árnyékűző softbox

Softbox házilag

Biztosan mindenkiről készültek már olyan képek, amelyek a vállalhatatlanságig előnytelenek, vagy egyszerűen annyira amatőrök, hogy nem lehet felismerni, mit is ábrázolnak, a rossz fényhatások miatt.

Ezen hibák elkerülése végett lett feltalálva a softbox, ami nélkülözhetetlen egy profi kép elkészüléséhez. Ez a szerkezet segít a fény szétszórásában úgy, hogy az sokkal lágyabbnak, kellemesebbnek, illetve egyenletesebbnek hasson.

Fontos a softbox használata a stúdiókban, hiszen ezzel érheti el a fotós, hogy eltűnjenek a durva árnyékok a modell körül. Minél közelebb van a szerkezet a fotózás alanyához, annál lágyabbnak tűnik a fény, mintha az ablakon áramolna be.

Fontos, hogy a képeken úgy tűnjön, természetes fényforrásból származó sugarak világítják meg a modellt, hiszen ez által érhetőek el a kifinomult élek és lágy árnyékoltság. A softbox alkalmazása ma már szinte elkerülhetetlen, ha egy komolyabb nyomerejű portréra vágyunk, ezért is kell, hogy legyen minden valamirevaló fotós eszköztárában legalább egy darab.