Francia pezsgő és a régi bálok hangulata

A pezsgőt mindenki ismeri és szívesen is fogyasztja alkalmakkor, többnyire valamilyen ünnepen. Ezt a különleges buborékos italt már az 1800-as években is készítették Franciaországban, innen is ered a francia pezsgő elnevezés. Az pezsgőgyártás otthona Champagne borvidéke volt, ahol egy kísérletező szellemű szerzetes először palackozta a félig kiforrt mustot. A kísérletet siker koronázta, a keletkezett buborékos italnak a kellemes aromája és savasság kombinációja nagyon megtetszett a felső tízezer képviselőének.

A francia pezsgő gyorsan kedvenc itallá nőtte ki magát az egész országban, de Európa jelentős nemesi családjaiban is szívesen kóstolgatták a ritkaságot. A francia pezsgő előállításának a titkát sokáig titokban tartották, de végül csak kiderült, hogy miként készítik. A régi idők nemeseinek az itala, most már csak névleg örökíti a fénykorát, hiszen nemes italnak vagy az borok hercegének is nevezik. Habár kedvelik és sokan fogyasztják különböző eseményeken, a királyi bálok hangulatát már nem tudja visszahozni.