Ezek legyenek nálad szemészeti szűrővizsgálatnál

általános szemészeti szűrővizsgálat
Általános szemészeti szűrővizsgálat

A szűrővizsgálatok azért nagyon fontosak, mert ezek során ki lehet szűrni az esetleges betegségeket és még azelőtt megkezdeni a kezelést, mielőtt súlyosabbá válnának. Például általános, teljes körű szemészeti vizsgálatot ajánlott elvégezni 40 éves kor alatt 2 évente, 40 éves kor fölött pedig évente. Ezért is érdemes előre felkészülni az általános szemészeti szűrővizsgálatra. Azoknak a személyeknek, akiknek a családjában előfordult már zöldhályog betegség, kortól függetlenül, évente javasolt a szemészeti szűrővizsgálat.

Ennek során megvizsgálásra kerülnek a fénytörési hibák közelre és távolra. Több krónikus betegség, mint a diabétesz, magas vérnyomás, makula degeneráció, keratoconus, zöld- és szürkehályog, szemészeti szűrése is megtörténik, ami azért lényeges, mert ezek a kezdeti szakaszukban sokszor nem okoznak tipikus panaszt. A szűrővizsgálat alkalmával sor kerülhet tájékoztatásra a fénytörési hibák műtéti korrigálásáról, látászavarok, szemüvegproblémák témában.

A szakorvosok több műszeres mérést is elvégeznek a szűrővizsgálaton. A teljes eljárás nagyjából 1,5 órát vesz igénybe, bár arra kell számítani, hogy egyes esetekben a megfelelő eredményhez pupillatágításra is szükség van, aminek következtében 2-3 órán keresztül a páciens látása homályos, szemei fényérzékenyek lehetnek. De lássuk, hogyan kell készülnie a betegnek a szemészeti szűrővizsgálatra! Magával kell vinnie a TAJ kártyáját, a gyógyszereinek listáját, a szemüvegét. Ha kontaktlencsét visel, akkor néhány nappal mellőzze a lencse használatát.

Szükséges tájékozódnia a családjában korábban felmerült szemészeti problémákról, mert ezt az információt meg kell osztania a szemész szakorvossal. Amennyiben akut problémával érkezik valaki, akkor alaposan át kell gondolja, hogy mikor jelentek meg a tünetek és milyen intenzitással jelentkeztek. Ha vannak kérdéseid, írd fel azokat, nehogy a szűrővizsgálat után jusson eszedbe, hogy valamiről elfelejtettél informálódni. A Budai Szemészeti Központ honlapján tájékozódhatsz a szemészeti szűrővizsgálat ára felől is.