Dohány kereskedelem jövője?

A dohányzást és a dohányosokat bizony most több csapás is érte. Először is, a folyamatosan emelkedő jövedéki adó mértéke, mely a dohány árakat szépen lassan feljebb vitte. Itt a vízipipa dohányoknál volt a legjelentősebb drágulás, mert pár évvel ezelőtt még csak 500Ft volt egy doboz vízipipa dohány. Aztán jött a matrica és 890Ft, 990Ft most pedig 1190Ft egy kisdoboz ízesített melaszos dohány a vízipipába.

pipe-tobacco

Ami az áraknál is jobban sokkolta a dohányzók közösségét, az a 2012-es dohánytörvény. Illetve pontosabban a 2012-es, nemdohányzók védelméről szóló törvény. Alábbi kimondja, hogy zárt, közös helységekben tilos a dohányzás. Ez alól a kocsmák, éttermek és bárok sem kivételek. Egyedül a kaszinók, de már készül a módosítás, hogy a szerencsejáték barlangokba se lehessen dohányozni, füstölni.

Az első tapasztalatok közel 30-40%-os forgalom kiesést jelez. A szakszervezetek 50%-osat tippeltek, melyek majd nyáron fognak tetőpontra érni, hisz akkor az emberek nem fognak cigi, dohány nélkül a kocsmákba ülni, hanem inkább közterületen fognak inni, hisz ott még néhány helyen szabad a dohányzás.

A dohányzás azonban makacs és kitartó. Az adóemelések ellenére, nem csökkent a dohánytermékek kereskedelme. Így a jövőben ez a tendencia továbbra is maradni fog, a dohány nagyker pedig mindig tud szállítani és kielégíteni az igényeket. A legkülönbözőbb dohányfajtákat tudja az egyik általunk megtekintett dohány nagykereskedés, a Pannon Tobacco kft. felmutatni. Cigaretta esetében több tucat különálló márka kapható, ízenként és típusonként különvéve pedig több száz, majd ezer! Ezeken kívül számtalan dohányzási kiegészítő is kapható. Hamutál, különleges öngyújtó, bongok, vízipipa vagy cigaretta sodró, cigi tartó dobozok.