Ismét emelkedhet a benzin ára

Üzemanyag hírek: habár az olaj és a finomított termékek árai csökkentek, a forint gyengülése miatt a következő héten akár még az is előfordulhat, hogy ismét drágul a benzin Magyarországon. Ettől eltérően a gázolaj ára csökkenni látszik, így örülhetnek a dízelesek – tudatta a Hir.ma vállalkozói hírportál.

Jelentős esés alakult ki az olajárban a héten létrejött OPEC döntését követően. Ebből kifolyólag nagy szerep juthatott a világgazdasági növekedés mérséklődésére vonatkozó prognózisnak is, hiszen az áresés érintette a többi nyersanyag piacát is. A finomított termékek jegyzése is lejjebb került az olajárral együtt a héten. A benzin ára 1,8 százalékkal, a gázolajé pedig 4,3 százalékkal ment lejjebb a dollárban mért átlagos jegyzésár alapján.

Viszont a forint árfolyama ismét gyengül a dolláréhoz képest, így a múlt héten megállapított átlagár 225-ről 230-ra emelkedett, amelynek a hatására a benzin átlagára forintban 0,6 százalékkal emelkedett.

Amennyiben a gázolajat nézzük, a dolláros árfolyam esése miatt a hazai fizetőeszközben mérve is 1,3 százalékos csökkenés mutatkozik. A magyarországi eddigi üzemanyagár-jegyzések alapján nem nehéz megjósolni a MOL árdöntéseit, habár nem 100 százalékos biztosságú az emelés. Ez amiatt fordulhat elő, mert a MOL a mediterrán térségben érvényesítésre kerülő jegyzési árakat veszi alapul, nem pedig a hazait, vagy a nyugat-európait.