Milyen bukósisakot vásároljunk?

bukosisakKöztudott, hogy a KRESZ szabályai szerint a motorozás kedvelői nem merészkedhetnek ki az útra bukósisak nélkül. Ez a szabály nem véletlenül ilyen szigorú, hiszen a motorozás során számos olyan tényezővel kell szembe néznünk, ami egy bukósisak nélkül gátolna minket a vezetésben. Ilyen például a nagy sebességből adódóan, igen erősen az arcunkba csapódó bogarak, a nagy zaj és szél, ami ellen csakis a bukósisak véd meg, arról nem is beszélve, hogy egy baleset bekövetkeztében a bukósisak nélkül nagyon nagy, sőt, talán végzetes sérülést is szerezhetünk.

Lássuk, milyen bukósisakok közül választhatunk:


Zárt bukósisak: ezt már nevezhetjük klasszikusnak is, hiszen a zárt bukósisakoknál már sokkal fejlettebb sisakok is megtalálhatóak a piacon, amelyek egyre elterjedtebbé válnak. Ennek ellenére a zárt bukósisakokra is van még igény, hiszen elvégzik a fő feladatukat, vagyis biztonságot nyújtanak. Hátránynak sorolható be az a tény, hogy nehéz levenni őket és minden kisebb megállónál, vagy akár ha inni szeretnénk, az egész sisakot le kell vennünk. Ettől eltekintve igen nagy rá még mindig a kereset.

Felnyitható bukósisak: ez a fajta bukósisak sokkal kényelmesebb a zártnál, hiszen az állrészt akármikor felnyithatjuk, akár enni vagy inni szeretnénk, vagy ha csak beszélgetni. Ehhez pedig nem kell levennünk az egész bukósisakot, amelynek amúgy is megvan a maga súlya, és nem épp a legegyszerűbb művelet ezt többször megismételni. Ez is, akár csak a zárt sisak jó zajszigetelő és biztonságossá teszi az utunkat.

Nyitott bukósisak: ez a bukósisak fajta függ attól is, hogy ki milyen motorozási szokások híve, épp ezért ez inkább azoknak ajánlott, akik például a városban motoroznak és nem száguldoznak, ugyanis az alsó része teljesen nyitott, viszont ez is el van látva egy plexivel, ami véd a bogarak ellen és a nagy ellenszéltől is.

Cross bukósisak: ez a sisak, mint ahogyan a nevéből is kiderül, már nem az úton motorozók számára lett kifejlesztve, hanem azoknak, akik sportszerűen űzik ezt az ágazatot és izgalmasabbnál izgalmasabb trükköket végeznek.

Ha tehát bukósisakot választunk, először is keressünk egy szakértőt, legyen szó egy szaküzletről vagy egy megbízható webshopról, aki tanácsokkal tud minket ellátni a vásárlás terén, nagy figyelmet fordíva motorozási stílusunkra is.