A kiválasztott kékfrankos

Amennyiben úgy döntenénk, hogy szeretnénk a jövőben finom borokat készíteni, érdemes lehet jól megválasztani a fajtákat, amit majd termeszteni akarunk. Több szempontot figyelembe kell vennünk, az olyan szőlők, mint a kékfrankos választása esetében is. Nemcsak az éghajlat, hanem a mikroklíma és a talaji adottságok is mérvadóak lehetnek a későbbi termés szempontjából.

Azonban, mielőtt bármihez is hozzákezdenénk, első dolgunk, hogy alaposan utána olvasunk és kisebb kutatást végzünk a témában. Amennyiben lehetőségünk van rá, érdemes lehet megkérdezni olyan gazdát, aki már évek óta foglalkozik olyan gyümölcstermesztésével, amit mi is ki akarunk próbálni.

Igaz, hogy a szőlő nem nagyon vállogat a talajokban, mert képes a tápanyagban szegény, homokos részeken is megteremni, de ez meg fog érződni az ízén. A kékfrankos például az igazán zamatos és fűszeres boroknak az alapanyaga, de a nem kimondottan megfelelő talajokon termesztett változatai érezhetően gyengébbek. Az jó hely kialakítása mellett, nagy figyelemmel kell lenni a gondozásra is.