A műanyag feldolgozása, újrahasznosítása

Műanyag feldolgozása
Műanyag feldolgozása

Az elmúlt években leginkább a műanyagiparra hatott ki az újrahasznosítási láz, amelynek köszönhetően mindenképp meg lehet óvni a természetet, s mindenképp lehet vigyázni a környezetünkre.

Mint sokan tudjuk, a műanyagot rengeteg módon lehet használni, s remekül pótolni tudja a fémeket és a fát is. Viszont nem csak pozitív velejárói vannak a műanyagnak, hanem negatív is, ugyanis a használat után a műanyag veszélyes hulladékká válik. Szerencsére mára már igen jól kigondolt újrahasznosítási megoldások születtek, illetve jól szervezett műanyag hulladék begyűjtési programok alakultak.

Rengeteg műanyagtípus létezik, s sokaknak a műanyagról egyből a PVC ugrik be, ám talán a legismertebb a fólia. Ha a fóliáról van szó, akkor mindenképp meg kell említeni a nap mint nap használt a zacskókat vagy a bevásárláshoz használt szatyrokat. A modern megoldásoknak köszönhetően azonban egyszerűen újra lehet hasznosítani a fóliát is: kezdetben aglomerálják, azaz darabosítják a műanyag, majd később, második lépésként azt granulálják. Végső fázisként pedig a homogenizálás történik, amikor is különböző anyagokat adnak az újrahasznosítandó anyaghoz.

Az újrahasznosítás után pedig temérdek dolog készülhet a műanyagból, épp ezért fektet minden egyes ország egyre nagyobb hangsúlyt a műanyag újrahasznosítására. Mindenképp meg kell említeni a változó formájú ládákat, amelyek igen praktikusak lehetnek. A palackokat sem lehet kihagyni, melynek mindennapi szerepe igen nagy. Természetesen az újrahasznosított műanyagból különböző ruhákat is lehet gyártani, sőt, a legújabb eljárásoknak köszönhetően is a sokak által nem kedvelt fekvőrendőrt és műanyag hulladékból állítják elő.

Mivel a műanyag újrahasznosításával nem csak a környezetünket és a természetet védjük, hanem rengeteg hasznos tárgyat is nyerhetünk vele, ezért nem árt alaposan begyűjteni a kidobandó műanyagot. Abban az esetben, ha nincs mód a műanyag helyes eltávolítására, akkor egy szelektív hulladékgyűjtő lehet a megoldás, ahol aztán semmi sem vész majd kárba.