Bejárati ajtónk biztonsága két apró részleten múlhat

A biztonsági intézkedésekről számtalan közhely forog a köztudatban, mint például hogy nincs feltörhetetlen biztonsági rendszer. Jelen cikkünkben nem is ennek az ellenkezőjét szeretnénk bizonyítani, hanem inkább abban segíteni, hogy a betörések jelentős része ellen sikeresen védje otthonát. Ha a bejárati ajtónk tömör, erős fából van, akkor a bagatell dolgokat leszámítva (nem hagyunk kulcsot lábtörlő alatt stb.) mindössze két fontos dologra kell nagy figyelmet fordítanunk.

Az egyik ilyen a zárbetét. Úgy is lehetne fogalmazni, hogy a zárbetét a lelke a biztonsági ajtónak. Ez a kis rész az, amelynek a gyengeségeit a legtöbbször ki szokták használni a betörők. Egy gyengébb biztonsági fokozatú zárbetét könnyen feltörhető egy fúró, vagy egy franciakulcs segítségével. Mivel egy komolyabb biztonsági zárbetét csak pár ezer forinttal kerül többe, így nem érdemes ezen spórolni. Olyat válasszunk, amely fúrás és törés elleni védelemmel rendelkezik.

A betörések másik gyakori fajtája a kiemelés vagy befeszítés. Mindkettő ellen hatékony védelmet jelent, ha egy falba záródó hevederzárat szereltetünk az ajtóra. Egy jó hevederzár mind a befeszítést, mind a kiemelést lehetetlenné teszi.

A fenti két biztonsági intézkedésnek a további előnye, hogy ha a mi otthonunk jobban védett, mint a környező otthonok, akkor a betörő nem a mi otthonunkat fogja kiszemelni prédájául.