Beltéri falfesték és penészmentesítés

Szabaduljunk meg végleg a penésztől, használjunk alapozó szert beltéri festés előtt

 

Mielőtt hozzáfognánk a beltéri festéshez, nagyon fontos a felület állapotának felmérése. A körülmények függvényében ugyanis eltérő módon kell alapot teremteni a beltéri festésnek. Legkedvezőbb helyzetben a fal festése nem túl idős, szilárdan tapad a falhoz és a penészesedés csak felületi, nem érinti a vakolat mélyebb rétegeit. Ebben az esetben nem szükséges komolyabb felújításokat végezni, hanem az is elegendő, ha a penészgátló beltéri falfesték alkalmazása előtt penészlemosó szerrel kezeljük a falat.

A penészmentesítés lépései: Thermoshield penészmentesítő festék, ismerd meg >>

A hatékonyság növelés érdekében fontos, hogy lépésről lépésre haladjunk. Először kenjük le a falat gombaölő tulajdonságú vegyi anyaggal. Ezután már lehetőség van arra, hogy a nedves falról könnyű szerrel és biztonságosan eltávolítsuk a rajta lévő szennyeződéseket, a sószerű kivirágzásokat, a mállott és kiálló faldarabokat és durva felületeket. Ahelyett, hogy szárazon hagyott fallal dolgoznánk, azért is hasznos így eljárnunk, mert a benedvesített falat nagyobb biztonsággal csiszolhatjuk és kaparhatjuk anélkül, hogy a penészgomba spóráinak tömkelegét a levegőbe juttatnánk. A légtérbe jutó spórák újbóli penészfoltok kialakulását idézhetik elő. A falon képződött egyenetlenségeket tömítsük be glettel, gipsszel, vagy egyéb arra alkalmas anyaggal. A munka során óvjuk egészségünket is, viseljük porvédő maszkot!

Mielőtt Thermoshield penészölő (fungicid) tartalmú vegyszerrel kezelnénk a falat, kérjük ki szakember véleményét, mert a különböző termékek eltérő hatást válthatnak ki, valamint a penészesedés mértéke is meghatározó lehet. Ebben a témában egyaránt fordulhatunk festőmesterhez, beltéri falfestékszaküzleti vagy vevőszolgálati dolgozóhoz, illetve az alkalmazni kívánt termék gyártójához vagy forgalmazójához is.

A falfelület előkészítésének eszközei a penészmentesítéshez

Az előkészítési munkálatok során alkalmazott szerek kárt tehetnek bútorjainkban, tárgyainkban, ezért ügyeljünk azok védelmére. Ezért a környezetet gondosan takarjuk le, terítsük le védőfóliával, textíliával, hullámpapírral, vagy festő ragasztószalag segítségével.

A régi beltéri falfesték eltávolításához a legcélszerűbb eszköz az acélkaparó, illetve a drótkefe. A fali egyenetlenségeket csiszolópapírral tudjuk a leghatékonyabban korrigálni. Kedvezőtlen helyzetben a penész miatt a téglafal vakolata teljes mélységig rongálódhat. Ennek jele, ha a vakolat érintésre, vagy esetenként már magától lejön. Itt már nem elegendő a tömítés, hanem a végleges megoldás érdekében tégláig le kell vernünk a vakolatot, majd újra kell vakolnunk a falfelületet.

Részletek, amikre a penészmentesítés során figyelnünk kell

Az impregnáló szerrel történő alapozás megakadályozza azt is, hogy érvényesüljön a porózus fal fokozott szívóhatása, és ez által nagyobb felületre, vagy még több alkalomra elegendő lesz az adott festékmennyiség. Ezek a termékek általában színtele és szagtalan szerek, amelyek gyorsan száradnak, nem fojtják el a fal természetes szellőzését, és emellett a beltéri falfesték jobb tapadását is elősegítik. Természetesen több féle készítmény is létezik, ezért a vásárlás alkalmával legyünk körültekintőek, hogy melyiknek van vakolaterősítő hatása és ezen felül melyik az, amelyik penészölő szert is tartalmaz. Az ilyen összetett hatóanyaggal bíró termék csomagolásán lévő címke tartalmazza ezeket az információkat. Lehetőleg ilyet válasszunk. Thermoshield garantált megoldás >>

Amennyiben saját kezűleg szeretnénk megszabadulni a penésztől, vegyük figyelembe a fent említett helyzeteket, lehetőségeket és megoldásokat, mert így a penészmentesítés hosszú időre szóló eredményt hozhat, vagy akár örökre megszabadulhatunk az egészségtelen és visszataszító látványt jelentő penészfoltoktól.