Cserepeslemez felrakása házilag – Erre mindig figyelj!

cserepeslemez
Cserepeslemez

A cserepeslemez felrakása házilag nemcsak költséghatékony, hanem nagyon kielégítő is lehet, ha megfelelően készülsz fel erre és követed a lépéseket. Ez a terméktípus kiváló választás, ha tartós és esztétikus tetőt szeretnél az otthonodra. Amellett, hogy könnyű és gyorsan telepíthető, hosszú élettartammal is rendelkezik. Remekül ellenáll az időjárás kihívásainak.

Nem rozsdásodik és még a széllel szemben is masszív felületet képez. Ha úgy döntesz, hogy magad végzed el a cserepeslemez felrakását, van néhány fontos dolog, amire érdemes figyelned, hogy a végeredmény tökéletes legyen. Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk a cserepeslemez házi felrakásának lépéseit és azt is, hogy milyen hibákat érdemes elkerülnöd.

Fontosak az előkészületek és a tervezés

Erre mindig figyelj a cserepeslemez felrakása előtt! A cserepeslemez felrakása előtt alaposan át kell gondolnod a folyamatot és előkészítened a terepet. Fontos, hogy a tetőszerkezet stabil legyen, hiszen csak egy ilyenre rögzíthető biztonságosan a tetőfedő elem.

A megfelelő eszközök és anyagok beszerzése

Mielőtt nekilátnál a munkának, győződj meg arról, hogy minden szükséges eszköz és anyag a rendelkezésedre áll! Szükséged lesz csavarokra, fúróra, mérőszalagra, vízmértékre, cserepeslemez elemekre és védőfelszerelésre. Ne feledd, hogy a biztonság az első!

A tetőszerkezet ellenőrzése és előkészítése

Ellenőrizd, hogy a tetőszerkezet megfelelő állapotban van, nincsenek rajta sérülések vagy korhadás! Ha szükséges, végezd el a javításokat, hogy biztosítsd a stabil alapot a cserepeslemez felszereléséhez! Az előkészítés magába foglalja a szigetelőréteg felhelyezését is, ami javítja a hőháztartást, valamint csökkenti a fémlemez felületére zúduló esőcseppek hanghatásait.

A megfelelő méretek levétele

Mérd le pontosan a tető felületét, hogy megfelelő mennyiségű cserepeslemezt tudj rendelni! Fontos, hogy a mérések pontosak legyenek, mert így elkerülheted a felesleges anyagpazarlást vagy hiányt. A Pascal Trapézlemez szakemberei, a kérdésedre méretre vágják a lemezeket, így azok kiszállítása után ezzel már nem lesz dolgod.

Így történhetnek a telepítési lépések

1. A cserepeslemez elemek előkészítése

A cserepeslemezeket helyezd el a munkaterületen úgy, hogy könnyen hozzáférj a telepítés során! Ellenőrizd, hogy minden elem sértetlen és megfelelő méretű!

2. Az első sor felhelyezése

Kezdd a tető aljától és dolgozz felfelé! Az első sort helyezd el precízen, mert ez határozza meg a többit! Használj vízmértéket a pontos beállításhoz! Az elemeket rögzítsd csavarokkal a tetőszerkezethez, ügyelve arra, hogy a csavarok ne legyenek túl szorosak, mert ez deformálhatja a lemezeket!

3. A további sorok felhelyezése

Folytasd a munkát felfelé haladva, az elemeket egymás mellé illesztve! Ügyelj arra, hogy az átfedések megfelelőek legyenek, hogy a tető vízálló maradjon! A csavarokat mindig a hullámok legmagasabb pontján rögzítsd, hogy elkerüld a beázást!

4. Az él- és szegélyelemek felhelyezése

A tető szélein és élénél használj speciális él- és szegélyelemeket, amik biztosítják a tető zártságát és esztétikus megjelenését! Ezeket az elemeket szintén csavarokkal kell rögzítened.

Befejező lépések és ellenőrzés

Miután minden cserepeslemez a helyére került, ellenőrizd az egész tetőt! Győződj meg arról, hogy minden csavar megfelelően van rögzítve és nincsenek laza elemek! Nézd át a tetőt a vízelvezetés szempontjából is, hogy ne legyen esélye a beázásnak!