Haldoklik a fám? Lehetséges, hogy a fakivágás az üzenet?

fakivágás láncfűrésszel

Ha sok időt töltött a fáival, akkor valószínűleg könnyen meg tudja állapítani, ha valami gond van velük. Például a hámló kéreg, a barna levelek és a penészgomba növekedése valószínűleg gyorsan feltűnő lehet. Másrészről kicsit nehezebb kitalálni, hogy mekkora bajban is van pontosan a fa és, hogy szükségszerű-e a fakivágás.

Ha azon tűnődik, hogyan állapíthatja meg, hogy fája elhalt vagy haldoklik, van néhány jel, amelyekre figyelnie kell. Akkor mit kell ezzel tenni? Meg kell fontolni a fakivágást? Van néhány kulcsfontosságú pont, amit meg kell érteni ezzel kapcsolatban.

Az egyik első használható módszer viszonylag egyszerű. Vegyen elő egy zsebkést, és karcolja meg a fa egyik gallyát. Ha úgy találja, hogy az ág még nedves és zöld a felszín alatt, a fa még él.

Ha észrevette, hogy az ág barna és törékeny, van néhány lépés, amelyet meg kell tennie. Ezek a következő lépéseket tartalmazzák:

 

  • Próbáljon megkarcolni néhány másik gallyat, hogy lássa, zöldek-e és élnek-e
  • Nézze meg közelebbről a törzset, és keresse a repedések vagy hámló kéreg jeleit
  • Ellenőrizze, hogy van-e gomba a fa tövében
  • Keresse a gomba jeleit, amelyek otthont találhattak a fán
  • Vessen egy pillantást a lombkoronára, és nézze meg, vannak-e olyan ágak, amelyek hamarosan leesnek
  • Nézze meg, nem hiányoznak-e levelek az ágakról

 

Ha az Ön fája nem felelt meg az összes ellenőrzési teszten, akkor valószínűleg halott. Ebben a helyzetben szakemberhez kell fordulnia szakemberhez fakivágás miatt.

Számos oka lehet annak, hogy a fája beteg lehet. Talán egy közelmúltbeli viharban sérült meg. Talán vannak állatok, amelyek megszállták a fát. Lehetséges, hogy gombás fertőzésről van szó. Az egyetlen módja annak, hogy megfelelően cselekedjen, ha tudja, mi a baj a fával és ez alapján lehet megtudni, hogyan lehet megúszni a fakivágást.

Egy arborista alaposan megvizsgálhatja a fát. Ezután pontos diagnózist fog felállítani. Végül szorosan együttműködhet az arboristával, hogy kidolgozzon egy kezelési tervet, amely megmentheti a fát és így lekerülhet a fakivágás az asztalról.