Kötelező biztosítási díjak emelkedése: többet kell fizetni 2024-ben?

kötelező gépjármű felelősségbiztosítás
kötelező gépjármű felelősségbiztosítás

Az autósok évről évre felteszik a kérdést, hogy vajon mennyivel kell majd többet fizetniük a kötelező gépjármű felelősségbiztosításért, ami az egyik elengedhetetlen feltétele annak, hogy a gépjárművükkel közutakon közlekedhessenek. Jó, ha megbízható helyről tájékozódunk ebben a témában, mint például a Biztoshely biztosítási portál.

Ezért is érdemes tisztában lenni a kötelező biztosítás árak alakulásával. Bár az előző időszak jelentései a kgfb díjainak alakulásáról kedvező képet mutattak, ezek mégis viszonylag jelentősen emelkedtek. Ráadásul a biztosítók tarifái szintén eltérőek, előfordulhat akár 100%-os különbség is egyes társaságok díjai között.

Szerencsére, a Biztoshely biztosítási portálon működtetett díjkalkulátor hozzásegít bennünket ahhoz, hogy könnyen és gyorsan áttekinthessük a kötelező biztosítás árlistát, így azonnal össze is hasonlíthatjuk azokat. Végleges döntés előtt azonban érdemes megismerni az egyes társaságok szerződéses feltételeit is. Azért van ennek jelentősége, mert szerződéskötés után kötelez az aláírás.

Vegyük igénybe a díjkalkulátort!

A biztoshely.hu portálon fellelhető kötelező biztosítás árlista kalkulátor megmutatja, hogy melyik társaság mit és mennyiért kínál a kötelező biztosításra vonatkozóan. 10-nél több biztosítótársaság tarifáját dobja ki, tehát egyetlen biztosítót sem szükséges személyesen felkeresnünk azért, hogy megismerhessük a tarifáit.

Ezzel sok időt és energiát takaríthatunk meg, arról nem is beszélve, hogy az említett weboldalon azonnal el is kezdhetjük az online szerződéskötést. A saját otthonunkban intézhetjük ezt az eljárást, az online szerződéskötés pedig már önmagában is jókora kedvezményt eredményez.

Magyarország bármelyik területén élünk is, az internet segítségével zökkenőmentesen intézhetjük a kötelező biztosítás megkötését. Nagy előnyökre tehetünk szert, ha online tekintjük át a biztosítók ajánlatait, hiszen akár már a díjhirdetés napján, az elsők között ismerhetjük meg a vezető biztosítótársaságok tarifáit. Míg mások sorban állnak a biztosítóknál, nekünk erre nincs szükségünk.

Mitől függ a díj alakulása?

Elsősorban a közlekedési eszköz típusa és teljesítménye határozza meg a kgfb díj alakulását, de egyéb feltételek is hozzájárulnak ennek csökkenéséhez vagy éppen emelkedéséhez. Az autó tulajdonosának vagy üzembentartójának a bonus malus rendszerbe való sorolása szintén jelentősen befolyásolja a kötelező biztosítás árát.

Aki még nem okozott kárt, annak nincs mitől tartania, de a tarifát jelentősen megdobhatja, ha az elmúlt időszakban a sofőr balesetet okozott. Ezeken kívül, többféle előny van, létezik például olyan, hogy közalkalmazotti kedvezmény. A nyugdíjas kedvezményre a nyugállományban lévő autósok jogosultak.

A biztosítás olcsóbb továbbá kiskorú gyermekkel. Ez a kedvezmény biztosítónként változik 5-15% között. Amennyiben casco biztosítással együtt kötjük meg a kgfb biztosítást, akkor szintén kaphatunk bizonyos fokú kedvezményt. Ezekről a lehetőségekről minden információt megtalálunk a weboldalon. Mint minden esetben, a kötelező befizetése előtt is célszerű tájékozódni.