Mit jelent a dilatáció?

Igényes burkolás dilatációval Igényes burkolás dilatációval

Az igényes burkolás kivitelezésekor fontos, hogy mindent elkövessünk annak érdekében, hogy teljesen ki tudjuk zárni a felmerülő problémákat. Ez vonatkozik a dilatációra is, hiszen akár egyetlen rosszul kivitelezett lépés is komoly problémákat okozhat.

Így nagyon fontos, hogy olyan szakembert válasszunk magunknak, aki teljesen tisztában van a beton és a burkolat között felgyülemlett levegővel. Ugyanis köztudott, hogy szinte minden anyag képes egy kis hőmérsékletváltozástól kitágulni vagy éppen összeszűkülni.

A dilatáció fogalma pontosan ezt a kémiai folyamatot jelenti. Ahhoz, hogy ezt helyesen ki tudjuk alakítani, a belső és a külső térben eltérő értéket kell figyelembe venni.

Ha ez nem teljesül, akkor szinte a burkolat lerakását követően azonnal felpúposodást találhatunk a padlón. Különösen nagy figyelmet kell fordítani olyankor a lerakásra, amikor padlófűtés kialakításában gondolkodunk. Jobb, ha az ilyen esetekben már egy beton dilatáció profil beiktatásán is elgondolkodunk, a lehető legjobb eredmény elérése érdekében.