Műanyag ablak – az ablakcsere spórolás is

 

műanyag ablak
Műanyag ablak - az ablakcsere egyenlő az energia spórolással

Műanyag ablakokra cserélni a huzatos, rosszul záró, régi faablakokat ma már egyáltalán nem számít újdonságnak. Sőt! Mindenkinek ideje felismerni, hogy a 21. században mennyire becsülendő dolog a meglévő energia óvása. S, hogyan tudjuk az energiát megbecsülni azzal, hogy műanyag ablakokra cseréljük a régi nyílászáróinkat?
El sem tudjuk képzelni, ha műanyag ablakra cseréljük régi ablakainkat, mennyi mindennel tudunk spórolni az oly könnyen elszökő, és értékes energián. Itt van mindjárt a mostani évszak: a tél. A rosszul záró, huzatos régi ablakok könnyen kieresztik a meleg levegőt a lakásból, amiért bizony mi, a téli időszak fűtési szezonjában jócskán megfizetünk. Gyakorlatilag ablakon kidobott pénz lesz a fűtésszámla 5-10% -a is óakár. S ne mondjuk azt, hogy a mostani gazdasági helyzetben nincs szükségünk ennek a néhány százaléknak a megtakarítására. Nagyon is szükségünk van!
Vagy vegyük például a forró nyári időszakot. Légkondicionáló berendezés nélkül nehezen tudjuk átvészelni. A légkondicionáló pedig a szintén drága villanyenergiával működik. Amit, ha lakásunk, családi házunk hűtésére használunk, bizony jócskán megnyomja havi villanyszámlánkat. Pedig ablakcsere után sokkal hűvösebb a lakásunk, vagy a családi házunk. A műanyag ablak kellőképpen szigetel ahhoz, hogy a forró kinti levegőt nehezebben engedje be otthonunkba, mint a hagyományos faablakok. Ezzel pedig a légkondi által generált villanyszámlán tudunk jó eséllyel spórolni.
Tudjuk, hogy az ablakcsere önmagában nem olcsó, ám kétségtelen a tény, hogy nem egy-két évre, hanem minimum húsz-harminc évre választunk, mikor ablakcserére adjuk a fejünket. Ennek fényében pedig könnyen a megtérülő befektetések közé sorolhatjuk az ablakcsere folyamatot. S, hogy melyik műanyag ablakot válasszuk? Azt kell, mondjuk, soha ne a legolcsóbbat. Mindig legyen szem előtt a minőség is egyben, nehogy a ló másik oldalára essünk azzal, hogy takarékossági szándékunk a termék minőségének rovására megy.