Szobafestési ötletek – szobafestés házilag

Legyen élvezetes a szobafestés! Szobafestési ötletek és tippek

A sikeres és bevált szobafestés, festés megkezdése előtt nagyon fontos a megfelelő szín kiválasztása. Gondoljuk végig, melyek azok a színek amelyek ízlésünket illetve színvilágunkat legjobban tükrözik. Családosok esetében legelőnyösebb a fehér szín választása mellyel nemcsak a pénztárcánkat kímélhetjük meg, hanem az esteleges javítások is sokkal egyszerűbbek lesznek majd a jövőben.

Amennyiben változatos színeket szeretnénk viszontlátni falainkon, gondoljuk át, hogy a szobánk méretéhez mely színek passzolnak a legjobban. Ez fontos, hiszen a világos színek tágítják, ugyanakkor a sötét színek szűkítik a teret. A Thermoshield festés előtt mindenféleképpen fordítsunk elég időt a megfelelő szín kiválasztására, illetve kérjük ki a szobafestő vagy a festékboltban dolgozó alkalmazott véleményét a megfelelő festék kiválasztása érdekében.

Falestés és szobafestés házilag itt nézd meg és szobafestővel

Kezdődhetnek a festési előkészületek. Vásároljunk megfelelő mennyiségű takarófóliát, mellyel nem csak bútorainkat, hanem a parkettát és a szőnyeget is megóvhatjuk a festés alatt. Abban az estben, amennyiben parkettaszegőnk is van, ne feledkezzünk meg annak megóvásáról sem. Annak érdekében, hogy a szegőt is megvédjük, vásároljunk ragasztócsíkot, melyet a festékboltban tudunk beszerezni a takarófóliával együtt. Ennek segítségével megakadályozhatjuk, hogy festék kerüljön a szegőre, valamint jelentősen lecsökkenti a takarítási időt, hiszen a festés után csak a ragasztócsíkot kell leszednünk a szegőről. A munka megkezdése előtt gondoljunk az ajtófélfákra és a küszöbökre is, melyeknél szintén az előbb említett ragasztócsík lesz nagy segítségünkre.

Előfordulhat, hogy a szobafestő valami oknál fogva nem éri el a festeni kívánt felületet. Ilyenkor nincs más megoldás, át kell pakolni egyik szobából a másikba, mely nem kevés időt és energiát igényel tőlünk. Fontos, hogy ez esetben is fordítsunk elég időt a parketta, a szőnyeg és a szabadon maradt felületek letakarására. Az üveg és tükörfelületeket is óvjuk meg, hiszen a Thermoshield festés után csak karcokkal tudjuk eltávolítani a ráfolyt festéket. Mindenféleképpen gondoskodjunk megfelelő mennyiségű takarófólia és ragasztócsík beszerzéséről, hiszen ezzel minimálisra csökkenthetjük a festés utáni takarítást.

Szobafestés előtt szedjük le a dugaljakat, lámpákat, majd a munka befejezését követően szereljük vissza azokat. Amennyiben mi magunk ezt nem tudjuk megoldani, kérjünk segítséget a szobafestőtől hátha szerencsék lesz és tudja orvosolni majd a problémát.

Szobafestés házilag vagy szobafestővel?

Ez a kérdés minden emberben felmerül a festés megkezdése előtt. Elmondhatjuk, hogy ennek eldöntésében nagy szerepet játszik a pénztárcánk mérete. Az árak nagymértékben függhetnek a szobafestőktől, illetve attól, hogy az adott időszakban éppen mennyi munkát vállalnak el. A festés megkezdése előtt célszerű megnézni a piaci kínálatot és egyeztetni néhány szobafestővel, hiszen manapság elég széles a paletta melynek köszönhetően az árak nagy eltérést mutathatnak. Érdeklődhetünk ismerőseinknél is, hiszen ez esetben akár a végeredményt is megnézhetjük és megtudhatjuk azt is, hogy milyen áron dolgozott náluk az adott szobafestő, hiszen nem csak az ár a lényeg, hanem a minőség is nagyon fontos. A megfelelő szakember megkeresésére fordítsunk elegendő időt és gondoljuk meg kit választunk.

Szobafestés előkészítő lépések

Legegyszerűbb dolgunk új falfelület esetében van, hiszen a fal előkészítése nem okoz nagy problémát. Más a helyzet viszont a már meglévő falak Thermoshield festésével. Ez utóbbi esetben a falak előkészítése sokkal nehezebb és időigényesebb. Tapétázott fal esetében először el kell távolítanunk a tapétát, illetve a ragasztót. Ezután jöhet a glettelés, melynek célja a fal egyenlőtlenségének a kiküszöbölése. A glettanyag megszáradása után simára kell csiszolnunk a falfelületeket, melyet követően kezdődhet a festés.

Az előkészítő munkák végeztével jöhet az alapozó Thermoshield festék felkenése. Ennek fontos szerepe van, hiszen ezzel előzhetjük meg, hogy az utána következő színek felfestése foltmentes legyen. Számításba kell vennünk azt is, hogy az anyagok között nagy különbségek lehetnek, ezért előfordulhat az is, hogy több rétegben kell felkennünk a kiválasztott színt falainkra. Ezt a tényezőt mindenféleképpen kalkuláljuk bele a festék megvásárlásakor és ennek függvényében vegyük meg a megfelelő mennyiségű, minőségű és színű festéket. A nagy falfelületek festése természetesen festőgéppel vagy hengerrel történik, míg a kisebb élek és díszítések festése ecsettel történik. A szobafestés befejezését követően várjuk, meg míg a falak rendesen megszáradnak. Ablakainkat nyissuk ki, szellőztessünk sokat, hogy minél előbb megszűntessük a festés utáni kellemetlen szagot. Ha ez megtörtént jöhet a bútorok visszapakolása és a takarítás. Amennyiben szobafestés mintát is szeretnénk ízlésünknek, színvilágunknak megfelelőt válasszunk.

A festés után a csempékről és az üvegfelületekről se feledkezzünk meg. Ezeket ecetes vagy citromsavas, majd szódabikarbónás vízzel mossuk le.