A négy évszakos vagy az újrafutózott téli gumi biztonságosabb?

Erre a kérdésre egy németországi szervezet, a GTÜ (Gesellschaft für Technische Überwachung) kereste a választ, amely többek között műszaki vizsgálatokkal is foglalkozik. A GTÜ kutatásaiból kiderült, hogy a négyévszakos gumik általánosságban véve megbízhatóbbak, mint az újrafutózottak. Bár az újrafutózott gumikkal gyorsabban lehet vezetni, kanyarokban sokkal könnyebben megcsúszhatnak, kisíkolhatnak, mint négyévszakos társaik.
A teszt során a gumikat havon, nedves úton, aquaplaningben és körpályán tették próbára.

A négy évszakos gumi mindenhol legyőzte az újrafutózottat.

A teligumit.hu weboldalon kedvünkre válogathatunk a legújabb és legjobb minőségű négyévszakos és téli gumik bő választékából. Megbízható márkákkal, kedvezményes árakkal várják vásárlóikat, ugyanakkor ingyenes házhoz szállítást is vállalnak.
A saját és családunk biztonsága érdekében még a tél beállta előtt szerezzük be és szereltessük fel a téli vagy négyévszakos gumikat, mert soha nem lehet tudni, mikor állnak be a fagyok, és mikor válik hihetetlenül balesetveszélyessé a közlekedés.

A négy évszakos gumik, amint a GTÜ tesztjeiből is kiderült, mindenféle úton és bármilyen viszontagságos időjárási feltétel között kiválóan teljesítenek. A teszten négy gumifajtát hasonlítottak össze: a téli, a nyári, a négyévszakos és az újrafutózott gumikat. Olyan tényezőket vizsgáltak, mint a tapadás, az irányíthatóság és a fékezés. Az újrafutózott gumi természetesen a legtöbb teszten nagyon csúnyán elvérzett. Téli terepen a téli gumi bizonyult a legjobb választásnak, viszont száraz, melegebb időben fékezésben és irányíthatóságban a nyári gumi bizonyult jobbnak. Téli gumival nehezebben lehet vezetni a járművet, mint a négyévszakossal, de az előbbi fékezéskor megbízhatóbban teljesít.

Mindent összevetve, ahhoz, hogy ki tudjuk választani a megfelelő gumit autónkra, el kell gondolkoznunk azon, hogy milyen úton, mennyit és milyen időközönként vezetünk legtöbbet. Aki például nem közlekedik nagyon sokat, annak ideális választás lehet a négy évszakos gumi, az újrafutózott gumi könnyebb útszakaszokon jól teljesíthet, viszont nem győzheti le a téli gumit.