A sáska garnéla egy puha új robot bukfenceit inspirálja

sáska garnéla

A Dél- és Közép-Amerika csendes-óceáni partjainál talált apró sáska garnélarák inspirált egy új robotot, amely bukfencez és teker, valamint egy cirkuszi akrobatát – vagy a Disney mellékszereplőjét.

Wen-Bo Li gépészmérnök, aki a gördüléssel mozgó lágy robotok tervezésével foglalkozik. A kínai Shanghai Jiao Tong Egyetemen dolgozik. Nem sokkal ezelőtt találkozott egy több mint 40 évvel ezelőtti leírással arról, hogy egy sáska garnéla navigált a strandokon.

Roy Caldwell ökológus a Berkeley-i Kaliforniai Egyetemen. Még 1979-ben jelentést tett közzé a Nature-ben a Nannosquilla decemspinosa néven ismert sáska garnélarákról. Az apró rákfélék kicsit hasonlítanak a hernyó és a homár keresztezéséhez. Caldwell figyelte, ahogy az állat a víz alatt jár. De, amikor a hullámok visszahúzódtak, és nedves homokon partolták az állatot, már nem használta a lábait. “Az állat sorozatos visszafelé bukfencezésben folytatja, általában egyenes vonalban mozog, amíg úszásig kellően mély akadályba vagy vízbe nem ütközik, vagy amíg el nem fárad” – írta. Ezt „a mozgás egyedülálló formájának” nevezte.

Li kíváncsian kereste a részletesebb információkat. „Azt tapasztaltam, hogy akár több métert is el tud mozdulni hátrafelé bukfencezéssel.” Útközben akár 20-40 egymást követő, dinamikus dobást is elvégezhet, megtudta. – Még lejtőre is fel lehet szerelni.

Csapata munkához látott. “Miután kitaláltuk ezt a lenyűgöző mechanizmust” – mondja Li, “elkezdtünk egy puha robotot tervezni a szaltó utánozására.” A robot testét szegmensek sorozatában készítették, hasonlóan a sáska garnélarákhoz. „11 kamrát használtunk. Az alakja megegyezik az állat lapos hátsó felületével. Ez teszi stabillá. ”

Mielőtt megmozdulna, a robot – SomBot néven – egyenesen kinyújtózik. A tapadókorong akciója a padlóhoz tartja. Ahogy a kutatók a levegőt az egyik végükhöz rögzített hosszú vékony csöveken keresztül nyomják, a szívás felszabadul. Ez azt eredményezi, hogy a robot törzse körbe hajlik és gördül.

A SomBot elég gyorsan tud gurulni – akár 9,2 testhossz másodpercenként. Li azt mondja, hogy a szívás és a bukfencezés a kulcsa ennek a sebességnek. “Az irányítható horgonyzás segítségével a göndör test gyors mozgássá alakítható” – mondja.