Alternatív energia: takarékos jövő!

Az elmúlt évek atom-, természeti-, és ökológiai katasztrófái azt mutatják, hogy itt az ideje komolyan venni a megújuló és az alternatív energia elterjedésének felhasználását. Addig, amíg még van tiszta víz, tiszta levegő, és termékeny föld.

Sok cégvezető nagyon tévesen úgy véli, hogy a zöld beruházások (napelem, szélgenerátor,földhő) felesleges költséget jelentenek. Ez azonban orbitális tévedés! A válság azt mutatta meg, hogy a két leginkább sebezhető piaci szektor a vendéglátás illetve a kiskereskedelem. Pontosan ők lehetnek azok, akik a zöld beruházásokkal megtakarított forintokkal ismét talpra állhatnak. Ugyanis a környezettudatossá válás egy cég esetében azt eredményezi, hogy a meglévő forrásokat sokkal hatékonyabban használják ki.

Szerencsére egyre több olyan vállalkozás jelenik meg világszerte, amely arra szakosodott, hogy komoly vállalatoknál vezessen be környezettudatos megoldásokat. A tapasztalatok alapján, az elvégzett átalakításokkal átlagosan 10.000 eurót is meg lehet évenként spórolni.

Egy felmérés azt mutatta meg, hogy ha hazánkban a cégeknek mindössze az 1%-a vezetne be alternatív energetikai megoldásokat, ez önmagában 52 millió eurós megtakarítást hozna az első évben, országos szinten. Érdemes tehát elgondolkodni minden cégtulajdonosnak, hogy ezek után is ragaszkodik-e a hagyományos, pazarló szokásokhoz?

Sajnos a hazai megújuló-energetikai, pályázattámogatási rendszer még meglehetősen késlekedik (leállt többek között a napelem tender is), de a minisztériumi szaktárca szerint 2012.07.01-től már megjelenik a megfelelő energetikai szabályozás is. AE