Milyen lehetőségeink vannak ha szeretnénk okos házban lakni.

 Az intelligens épületek kialakításánál sokféle szempontot figyelembe kell venni. Elsősorban mint sok mindennél az életben itt is a befektetett összeg határozza meg az épület önműködő funkcióinak a számát. Az intelligens épület villanyszerelési rendszereknél sokféle gyártó sokféle megoldással áll a vásárlók rendelkezésére. A jelen technológiai szinten az EIB rendszerek jelentik a legjobb választást, mely a csúcs kategóriás technológiát képviselik az intelligens épületek kialakításánál. Az EIB technológiát a nagyobb gyárak régebben alkalmazzák, hiszen nagyobb méretekben nagyobb összegeket lehet megtakarítani. Az igények fejlődésével a családi házakban is egyre több helyen alkalmazzák ezeket az épület vezérlési technikákat.

 

Igazából látványos eredményt akkor érhetünk el, ha egy építkezés megkezdésekor már megterveztetjük az okos házunk funkcióit.

 

Hiszen az ilyen rendszereknél már nem csak részben kapcsolódnak a villanyszerelési rendszerek az épület különböző részeihez, hanem teljesen átszövik minden működtetési rendszerek hálózatát. Mire is gondolok? Az épületfelügyeleti rendszer vezérli az árnyékolókat redőnyöket az időjárástól függően. Ezekhez a funkciókhoz csatlakoznak a fűtési, hűtési és szellőztetési rendszerek. Melyek beavatkozásunk esetén változtatnak működési paraméterükön. Kinyitjuk például az egyik helység ablakát akkor ott leáll a fűtési vagy hűtési rendszer. Természetesen ez csak egy példa, hiszen egy ilyen önműködő ház funkcióinak csak a képzeletünk szab szinte határt. A külföldi sztárok otthonait is bemutató sorozatban is mindig büszkén mutatják a tulajdonosok az otthonuk önvezérlő funkcióit.

Az intelligens villanyszerelési rendszer kialakításánál kétféle szembontól lehet megközelíteni a kialakítást. Új építkezés kezdetekkor betervezik a rendszert és a falfelületekbe süllyesztve elrejtjük a vezérlő kábel rengeteget. Meglévő és már elkészült háznál a vezeték nélküli technológiák alkalmazásával is megoldhatóak a vezérlési funkciók nagy része. Minden esetben érdemes tájékozódni a lehetőségeinkről, erre kiváló lehetőséget kínál a villanyszerelő fórum intelligens épületekkel foglalkozó fórum része. A fórumnak szakmai támogatói között több hazai forgalmazó is megtalálható, akik igyekeznek mindenkinek érthetően elmagyarázni a rendszer működését és kialakítását.