A rizsliszt kissé ragadós

Rizsliszt

A keleti konyhának számtalan jellegzetes fűszere ismert. Hogy csak egyet mondjunk, szinte minden kínai és japán ételben megtalálható a szójaszósz. De híres még a szezámmag, a halolaj, a koriander és a rizs is. Ezek akár édességekben vagy desszertekben is jelen lehetnek. A rizsliszt a kínai és a japán konyhában is közkedvelt alapanyag, amiből tésztát készítenek. A speciális őrleményt hideg, vagy meleg vízzel, kis sóval, cukorral összegyúrják. Attól függően, hogy mennyi vizet tesznek bele, készülhet belőle mochi vagy dango.

A mochi egy nyúlós állagú, puha édesség, amit megtöltenek jégkrémmel, csokoládéval, de a legismertebb tölteléktípus az édes ankobab püré. A dango már egész más küllemmel rendelkezik, hiszen gombócokat készítenek a sűrű, gyúrható tésztából, amelyeket vízben kifőznek. Ha készen vannak, akkor jeges vízben áztatják, majd bambuszpálcára felfűzik őket. Jellegzetesen piros, zöld és fehér gombócokat készítenek, amelyeket valamilyen szósszal leöntenek. A rizsliszt tehát ragadós állagú tésztákhoz ideális választás.