Tompalátás gyermekeknél – Mit tehetsz szülőként?

tompalátás
Tompalátás

Nagy a szülők felelőssége a gyermekeik nevelése során, hiszen a kicsik sok esetben nem tudják elmondani a tüneteiket vagy egyszerűen nem gondolják, hogy amit tapasztalnak, problémát jelent. A tompalátás, más néven lusta szem akkor alakul ki, ha a szemből nem érkezik az agyba megfelelően éles, kontrasztos kép, ami olyan szimptómákkal jár, mint például, hogy a két szem figyelme között különbség vehető észre.

Ilyen esetekben joggal merül fel a tompalátás gyanúja. A tompalátó gyermeknek rossz lehet a mélységérzékelése, nehezen tudja megmondani, hogy egy tárgy, játék milyen közel vagy távol van. A betegség jelei közé tartozik továbbá a hunyorgás, a fej billegése, az egyik szem becsukása.

Sajnos, a probléma már egészen kicsi korban, pár hónapos babáknál is jelentkezhet. Többnyire mégis a gyermekkori kancsalság (strabizmus) következményeként alakul ki a tompalátás. Kancsalság esetén ugyanis a két szem különböző irányba tekint, a távolba tekintve nem párhuzamosak a nézővonalaik, hanem szöget zárnak be.

Teendők tompalátás észlelésénél

Ha a szülő azt veszi észre, hogy a gyermeke egyik szeme csukva van vagy nem a hang irányába fordul, akkor tanácsos mihamarabb orvoshoz fordulnia a kicsivel. Nem kell megijedni, hiszen 14 éves kor előtt a tompalátás eredményesen kezelhető, a folyamat visszafordítható. Tulajdonképpen a kezelés lényege az, hogy a lusta szemet rákényszerítse a mozgásra, a normális működésre.

Nehéz, hosszú és kitartást igénylő periódus ez mind a gyermeknek, mind a szülőknek. Később viszont meghálálja magát, mert a gyermek nem lesz majd hátrányban továbbtanulás, jogosítványszerzés és egyéb területeken.

Azonban, nem szabad halogatnod a kezelést, mert ez lényegében egyfajta versenyfutás az idővel! Ha a gyermeked betölti a 14 éves kort és addig nem kezelitek ki a tompalátását, akkor már túlhaladtatok az optimális időn és nagyon kicsi az esély a javulásra. Viszont a kisebbek esetében tökéletes eredménnyel járhat a tompalátás kezelése. Elsősorban meg kell értetned a gyerkőccel, hogy ez miért szükséges, mert akkor jobban viseli.

Nem könnyű a kezelés

Tehát, el kell fogadtatni a gyermekkel a kezelést, hiszen ennek ő is aktív részese, rajta múlik az eredmény. A szemtakarást következetesen és szigorúan be kell tartani annak érdekében, hogy a látás javuljon. A korai felismerés és a kezelés mihamarabbi megkezdése meghatározza az eredményt. Előfordulhat, hogy észleled a betegség tüneteit a csemetéden, de az állami intézményekben csak hosszabb várakozás után jutnál be egy szemész szakorvoshoz.

Pedig nektek nincs időtök várakozni, mert kis túlzással azt mondhatnánk, hogy minden óra számít. Ezért, ilyen esetekben érdemes magánrendelőt felkeresni mielőbb. Például a drnagymihaly.hu weboldalon keresztül kiváló szakemberrel veheted fel a kapcsolatot.

Ennek köszönhetően, a szemész szakorvos a lehető legrövidebb időn belül fogad a kicsivel. A magánrendelőben nincs vagy nagyon rövid a várakozási idő, ezért a kicsinyed tompalátása esetén megéri minél hamarabb jelentkezned egy szakorvosi vizsgálatra. Így nagyon hamar megkezdhetitek a tompalátás megfelelő kezelését.