Nyugdíjbiztosítás és önkéntes nyugdíjpénztár – Mik a kombinált előnyeik?

Nyugdíjbiztosítás és önkéntes nyugdíjpénztár
Nyugdíjbiztosítás és önkéntes nyugdíjpénztár

Az ember, amíg minden jól megy, addig nem szívesen gondol a jövőre. Élj a mának, tartja a mondás, de így nem lehet hosszabb távra tervezni. Fontos előrelátóan gondolkodni és lehetőség szerint felkészülni olyan eseményekre, amik aztán a mindennapokat befolyásolhatják. Remek példa erre a nyugdíj. A nyugdíj alapjait a jelenben lehet lefektetni.

Minél biztosabb a munkád, annál nagyobb az esély arra, hogy stabil állami nyugdíjra számíthatsz. Ahhoz, hogy magasabb legyen az öregkori jövedelmed arra van szükséged, hogy minél több adót fizessenek utánad. Ez viszont sok esetben nem éri meg a cégeknek, akik egyszerűen úgy játsszák ezt ki, miszerint minimálbéren alkalmaznak, majd a pluszt kézbe adják.

Ez bizonyos szempontból jó mindenkinek, csak évtizedek múlva fog jóval kevesebbet jelenteni. De erre is van hatékony megoldás a nyugdíjbiztosítás formájában. Ez az egyik olyan önrendelkezési alap, ami teljesen független az államtól, de közben adójóváírást élvez. A grantis.hu oldalon még többet megtudhatsz erről.

A nyugdíjbiztosítás előnyei

A nyugdíjbiztosítás mellett, még az önkéntes nyugdíjpénztár az, amit sokan kedvelnek. Mi sem beszédesebb ennél az 1 millió tagnál, akik részét képezik. Tehát, ha eldöntöd, hogy márpedig nem bízol semmit sem a véletlenre és valóban biztosra szeretnél menni a jövődet illetően, akkor akad miből választanod. Érdemes megismerned mindkét lehetőséget és ezt követően döntened, de menjünk sorban!

A nyugdíjbiztosítás mellett szól többek között, hogy rugalmas, KATA-s vállalkozóként is megkaphatod, adómentessé teheted a megtakarításodat, rokkantság és halál esetén ugyanúgy fizet, valamint euróban és dollárban szintén takarékoskodhatsz. Ez utóbbi azért előnyös, mert így az inflációt kerülheted ki egyszerűen. Természetesen, mint mindennek, úgy ennek is vannak bizonyos negatívumai.

Például, ha idő előtt akarnád megszüntetni, az nagyon költséges. Néha indokolatlanul drágák a biztosítások és nem mindig egyszerű átlátni azokat teljes mértékben. Szerencsére a Grantis szakemberei örömmel állnak a rendelkezésedre, bármilyen segítségre lenne szükséged a témában.

Górcső alatt az önkéntes nyugdíjpénztár

A másik opció pedig az önkéntes nyugdíjpénztár, amit már eddig is sokan választottak. Itt jó hír, hogy nemcsak saját magad után fizethetsz, hanem megoldható munkáltatói finanszírozás ugyanúgy. A 21 nyílt mellett, a másik 11 zárt pénztárba csak ilyen formában juthatsz be.

De még mielőtt bármennyit fizetnél a portfóliókat is fontos alaposan átvizsgálni. Ezek lehetnek klasszikus, kockázatkerülő, kiegyensúlyozott, növekedési és egyéb más típusok. Itt döntheted el, hogy pontosan mekkora befizetést fogsz végezni, milyen kockázat mellett. Itt szintén előnyös a szakmai hozzáértés, amit csak kérned kell.

Amennyiben elhatároztad magad a hosszú távú megtakarítás mellett és érdekelnek a lehetséges rugalmas lehetőségek, akkor érdemes időt rászánnod az összehasonlításra. A különféle befektetési eszközök mind kínálnak valami olyan pluszt, amivel biztosan jól járhatsz. A Te feladatod ezeket megtalálni és kihasználni.