Acer palmatum, az ázsiai szépség

acer palmatum
acer palmatum

A keleti kertművészet évezredek óta kiérdemelte a világ csodálatát, de ma már nemcsak egzotikus képeken vagy videókon gyönyörködtethet, néhány alkotóeleme ugyanis saját háztáji növényvilágunkba is könnyedén beépíthető.

A Kínában, Koreában és Japánban őshonos Acer palmatum, azaz japán juhar például számos magyarországi virágkertészet, közöttük a Gardencentrum webáruház kínálatában is megtalálható, mégpedig több változatban, mint a tarka levelű, vöröses, valamint világoslime-árnyalatú.

Ez az udvarunkat, kertünket őszi pompába öltöztető, legfeljebb 3-4 méterre növő díszfa a párás levegőnek és az árnyékos helynek örül igazán, a szárazságot nehezen viseli, bár az Acer palmatum atropurpurerum, azaz a vöröslevelű fajta valamennyire a napfénnyel is „kiegyezikˮ.

A japán juhar nagyszerűen társítható más növényekkel, egyebek mellett a cserjés pimpóval, a kakukkfűvel vagy a bugás hortenziával. A kertbarátok álmának tekinthető Acer palmatum vöröslevelű változata az említett internetes boltban jelenleg limitált mennyiségben kapható, olyan ritka fajták mellett, mint a narancsszínű Orange dream K2.